Kto nie lubi ciast?

by

My Polacy słyniemy z tego, że lubimy gotować. Przeważnie gotujemy polskie, narodowe dania. Kotlet schabowy, kapustę, mielone czy pierogi. Czasem jednak lubimy również piec. W internecie znaleźć można przeróżne blogi o gotowaniu, czy filmiki na Youtube, gdzie swoje umiejętności i wiedzę pokazują nam kucharze z zawodu i z zamiłowania. Często wzorujemy się na nich i robimy podobne jedzenia z ich przepisów.

Jednak warto czasem popatrzeć trochę w przeszłość i spróbować odszukać przepisy sprzed kilkudziesięciu lat. Kiedy nie było tej całej chemii w każdym produkcie i nasze babcie wypiekały ciasta, z produktów, które same sobie zrobiły, albo wyprodukowały. Świeże mleko prosto od krów, jajka od własnych kur, czy mąką zrobiona z własnej pszenicy. To tylko kilka przykładów jak nasze babcie radziły sobie w odległych czasach. Wiemy, że takie produkty, były najwyższej jakości i bez żadnej chemii. Niestety ciężko jest znaleźć podobne w dzisiejszych czasach. Mimo wszystko jest taka możliwość. Kiedy już będziemy mieć wszystkie potrzebne produktu i przepisy na ciasta z kremem naszych babć, weźmiemy się za pieczenie. Żmudny proces, szczególnie dla nowicjusza, ponieważ musimy dość długo czekać, aż w końcu spróbujemy naszego dzieła.

Dobrze wiemy, że często ciężko jest nam się doczekać, musimy jednak być cierpliwi. Bo ciasto musi się piec, tyle ile podały nasze babcie na przepisie. W przeciwnym razie, zmarnujemy tylko produkty i nasz czas, który w dzisiejszych czasach jest wyjątkowo cenny. Kiedy już wszystko będzie gotowe, zajadamy się najlepszym ciastem na świecie, którego żaden bloger nigdy nie stworzył.

1 Comment
  1. Kupiec 3 miesiące ago
    Reply

    Przepisy naszych babć były i są wyjątkowe trudno je podrobić, a to wszystko brało się z ich serca do gotowania i troski o własne dzieci i wnuczęta. Do tego robione z naturalnych i zdrowych składników

Leave a Comment

Your email address will not be published.