Zalety zaprawy ognioodpornej

by

Zespolenie płytek na grillach ogrodowych, piecach kaflowych czy wszędzie tam, gdzie występują wysokie temperatury, wymaga odpowiedniej zaprawy. Jakiej? Możliwości mamy sporo, ale jedną z lepszych jest z pewnością zaprawa szamotowa. Warto zapoznać się więc z jej najważniejszymi zaletami.

Otóż szamotowa zaprawa ognioodporna charakteryzuje się:
– możliwością wyłożenia jej nie tylko w pomieszczeniach zamkniętych, ale także – z racji na swoją odporność np. na deszcz, mróz czy inne warunki atmosferyczne – na otwartej przestrzeni. Dzięki temu nadaje się świetnie właśnie do budowy wspomnianych wyżej grilli;
– tym, że nawet długoletnie przechowywanie jej w piwnicy (pod warunkiem, że piwnica jest sucha!) nie wpływa na jej właściwości. Wręcz przeciwnie, zaprawy te po prostu się nie starzeją;
– odpornością na nawet najwyższe temperatury, a także na ich skoki. Dzięki temu szamotowa zaprawa ogniotrwała stosowana jest nie tylko przy budowie grillów itp., ale także w branży przemysłowej.

Oczywiście nie jest tak, że zaprawa ta ma charakter uniwersalny. Gdy bowiem nasz piec nie będzie generował temperatury wyższej niż 700 stopni Celsjusza, warto zdecydować się na inną – np. tzw. zduńską (lub ewentualnie zmodyfikować posiadaną przez nas zaprawę szamotową poprzez dodanie do niej cementu).

Z drugiej strony – wracając jeszcze do wspomnianych grillów czy kominków – sama (nawet najlepsza) zaprawa nigdy nie wystarczy. Stąd też np. do uszczelnienia drzwiczek potrzebna będzie taśma ceramiczna, również zresztą żaroodporna. Dla bardziej doświadczonych budowlańców jest to oczywiste, ale niestety, w wielu przypadkach za takie prace biorą się osoby raczej niedoświadczone, popełniające podstawowe błędy i ryzykujące przez to nieraz nie tylko niepowodzeniem budowy, ale także – co gorsze! – własnym bezpieczeństwem.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.