Jakie wybrać urządzenia do lokalu gastronomicznego

by

Przygotowywanie poszczególnych dań nie byłoby możliwe, gdyby nie wysokiej jakości urządzenia gastronomiczne. Powinny one znajdować się nie tylko na wyposażeniu każdego lokalu gastronomicznego, lecz także w każdej profesjonalnej kuchni. Ich posiadanie w dużym stopniu skraca czas poświęcony na przygotowywanie potraw. Doskonałym wyborem jest sprzęt INVEST HORECA, który to jest wysokiej jakości i doskonale sprawdza się w każdym lokalu, w którym przygotowywane są posiłki w dużych ilościach.


Urządzenia gastronomiczne a ich podział

Każda działalność gastronomiczna wymaga innego wyposażenia. Powinno ono być zależne od rodzaju serwowanych dań. To od urządzeń w dużym stopniu zależy jakość przygotowywanych dań oraz wydajność o personelu. Dobierając odpowiedni sprzęt można każdego dnia zaoszczędzić mnóstwo czasu oraz energii.

Na wyposażeniu każdego lokalu gastronomicznego powinny znajdować się urządzenia grzewcze. Pośród wielu z nich można wymienić:

  • patelnie uchylne
  • piece konwekcyjno – parowe
  • frytkownice
  • prasy do hamburgerów
  • kotły warzelne
  • płyty grillowe
  • podgrzewacze do hot – dogów
  • kuchnie gazowe i elektryczne
  • bemary
  • naleśnikarki
  • gofrownice
  • opiekacze do kebaba
  • piece do pizzy

W punkach gastronomicznych każdego dnia korzysta się także z urządzeń służących do obróbki mechanicznej. Dzięki nim można znacznie szybciej kroić, mielić, miksować oraz wykonywać wiele innych czynności pozwalających na zmianę konsystencji żywności. Pośród wielu z nich można wymienić:

  • maszyny do mielenia mięsa
  • krajalnice
  • szatkownice
  • kotleciarki
  • piły do kości
  • ubijarki, tłuczki
  • miksery

Jeśli lokal gastronomiczny serwuje zdrowe owoce i warzywa, to wówczas na jego wyposażeniu muszą koniecznie znajdować się:

  • wyciskarki soku
  • blendery
  • sokowirówki

Z kolei obowiązkowym wyposażeniem każdej kawiarni jest wysokiej jakości expres do kawy oraz młynek do mielenia. Doskonałym wyborem jest ekspres ciśnieniowy z pomocą którego można przyrządzać kawę o wyjątkowym smaku oraz aromacie.

Trwałe i niezawodne urządzenia gastronomiczne

Wszystkie urządzenia znajdujące się na wyposażeniu restauracji, pubu czy mobilnego baru powinny być wykonane z bezpiecznych podczas użytkowania tworzyw.

Nie mogą one dopuszczać do migracji szkodliwych substancji. barwników, zapachów oraz smaków do przygotowywanej żywności. Materiały z których są produkowane gastronomiczne urządzenia powinny być:

  • trwałe
  • niechłonne
  • odporne na korozję
  • łatwe w czyszczeniu
  • odporne na odpryski i zadrapania

Tylko wysokiej jakości sprzęt wykonany z bezpiecznych tworzyw potrafi zagwarantować serwowanie pysznych oraz zdrowych posiłków.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.