Przygotowywanie poszczególnych dań nie byłoby możliwe, gdyby nie wysokiej jakości urządzenia gastronomiczne. Powinny one znajdować się nie tylko na wyposażeniu każdego lokalu gastronomicznego, lecz także w każdej profesjonalnej kuchni. Ich posiadanie w dużym stopniu skraca czas poświęcony na przygotowywanie potraw. Doskonałym wyborem jest sprzęt INVEST HORECA, który to jest wysokiej jakości i doskonale sprawdza się w każdym lokalu, w którym przygotowywane są posiłki w dużych ilościach.
Urządzenia gastronomiczne a ich podział
Każda działalność gastronomiczna wymaga innego wyposażenia. Powinno ono być zależne od rodzaju serwowanych dań. To od urządzeń w dużym stopniu zależy jakość przygotowywanych dań oraz wydajność o personelu. Dobierając odpowiedni sprzęt można każdego dnia zaoszczędzić mnóstwo czasu oraz energii.
Na wyposażeniu każdego lokalu gastronomicznego powinny znajdować się urządzenia grzewcze. Pośród wielu z nich można wymienić:
- patelnie uchylne
- piece konwekcyjno – parowe
- frytkownice
- prasy do hamburgerów
- kotły warzelne
- płyty grillowe
- podgrzewacze do hot – dogów
- kuchnie gazowe i elektryczne
- bemary
- naleśnikarki
- gofrownice
- opiekacze do kebaba
- piece do pizzy
W punkach gastronomicznych każdego dnia korzysta się także z urządzeń służących do obróbki mechanicznej. Dzięki nim można znacznie szybciej kroić, mielić, miksować oraz wykonywać wiele innych czynności pozwalających na zmianę konsystencji żywności. Pośród wielu z nich można wymienić:
- maszyny do mielenia mięsa
- krajalnice
- szatkownice
- kotleciarki
- piły do kości
- ubijarki, tłuczki
- miksery
Jeśli lokal gastronomiczny serwuje zdrowe owoce i warzywa, to wówczas na jego wyposażeniu muszą koniecznie znajdować się:
- wyciskarki soku
- blendery
- sokowirówki
Z kolei obowiązkowym wyposażeniem każdej kawiarni jest wysokiej jakości expres do kawy oraz młynek do mielenia. Doskonałym wyborem jest ekspres ciśnieniowy z pomocą którego można przyrządzać kawę o wyjątkowym smaku oraz aromacie.
Trwałe i niezawodne urządzenia gastronomiczne
Wszystkie urządzenia znajdujące się na wyposażeniu restauracji, pubu czy mobilnego baru powinny być wykonane z bezpiecznych podczas użytkowania tworzyw.
Nie mogą one dopuszczać do migracji szkodliwych substancji. barwników, zapachów oraz smaków do przygotowywanej żywności. Materiały z których są produkowane gastronomiczne urządzenia powinny być:
- trwałe
- niechłonne
- odporne na korozję
- łatwe w czyszczeniu
- odporne na odpryski i zadrapania
Tylko wysokiej jakości sprzęt wykonany z bezpiecznych tworzyw potrafi zagwarantować serwowanie pysznych oraz zdrowych posiłków.